پرتو نادری شورویهای متجاوز چهرۀ بدل کرده بودند. شاگرد وفادار حفیظالله امین! رهبرکبیر، ترهکی! را با فشار بالشتی بیآن که پیاله آبی برایش بدهد به جهنم فرستاده بود و خود با شعار دروغین «مصونیت، قانونیت و عدالت» بر اریکه بود که به وسیلۀ نیروهای شوروی شامگاهی ششم جدی تیرباران گردید. کارمل، افراسیاب وار همراه با انبوهی از سپاهیان دشمن از آمو گذشت: دیروز در کنارۀ ... بیشتر بخوانید »
پژواک صداهای گمشده !
پرتونادری «دریچۀ دل»، وقتی از من خواسته شد تا در پیوند به گزینۀ شعری«دریچۀ دل»سرودههای بانو نفیسۀ خوش نصیب، چیزی بنویسم نمیدانم چرا ذهنم یکی و یک بار به آن سالهای سیاه برگشت، به آن سالهایی که دروغ را به نام حقیقت به رنگ سرخ مینوشتند. سالهای که خط سرخ در میان انسانها فاصله می انداخت.ادبیات و شعر نیز چنین ... بیشتر بخوانید »
شاعر دستها و صداها، (حمیرا نکهت در شط آبی رهایی)
پرتونادری اگر بخواهیم از بانو سخنوران نامآور حوزۀ پارسی دری، از گذشته تا امروز نام ببریم، بدون تردید، حمیرا نکهت دستگیرزاده یکی از این نامهاست.به تعبیری میتوان گفت که نکهت تاکنون با دوازده گزینۀ شعری دوازده وادی شعر و سخن را به سوی سیمرغ آرمانهای شاعرانۀ خود پشت سرگذاشته است. نخستین گزینۀ شعری حمیرا نکهت دستگیر زاده «شط آبی رهایی»نام ... بیشتر بخوانید »
تانیا عاکفی، خراسانیزادۀ ان ال زمین!
پرتونادری هرکس و هرشاعری که از این سرزمین میرود، شاید میخواهد بخت خود را در آن سوی آب های شور، در زیر این آسمان آبی بیازماید.هرکس و هر شاعری که از این سرزمین میرود، افغانستانی در ذهن دارد.رنگینی این افغانستان ذهنی وابسته به اندازۀ تجربهها و به اندازۀ عشقی است که هرکس به این آب و خاک دارد. امروزه این ... بیشتر بخوانید »
سفر در توفان با محمود فارانی
پرتو نادری وقتی این سطرها را در پیوند شعر و شاعری محمود فارانی مینویسم، نمیدانم که او در کدام گوشۀ این سرای سپنج زندهگی میکند!تنها چند سال پیش بود که او را در پغمان دیدم، استوار و تندرست. دوستی او را به مهمانی فراخوانده بود، مرا و چند تن دیگر را نیز.نتواستم بپرسم که چرا این همه در جزیرۀ دور ... بیشتر بخوانید »
عباس خروشان در سرودههای زندان
پرتونادری میپندارم، کمتر جایی شنیدهام یا خواندهام، شایدهم بهتر باشد بگویم که هیچجایی نه شنیدهام و نه هم خواندهام که عباسخروشان نیز از تیرۀ شاعران پایداری افغانستان است و بخشی از این گونه شعرهایش را در زندان سروده است.شاید یکی از دلایل هم آن باشد که او در جوانی به عضویت حزب دموکراتیک خلق افغانستان در آمده بود.با اینحال خروشان ... بیشتر بخوانید »
وحید وارسته
پرتو نادری «آب را باید شست»نخستین گزینۀ شعری وحید وارسته در سال 1380خورشیدی با مقدمۀ واصف باختری در پشاور پاکستان انتشار یافته است. در این گزینه هشتاد و دو پارچه شعر شاعر گرد آوری شده است.سرودههای سپید و نیمایی به اضافۀ شش غزل شاعر. این گزینه عمدتاً کوتاه سراییهای وارسته است. برای آن که در این گزینه به غیر از ... بیشتر بخوانید »
نگرشی بر بینشهای سور ریالستی در غزلهای بیدل
پرتو نادری یاد دهانی: «نگرشی بر بینشهای سور ریالستی در غزلهای بیدل»نام نوشتهیی است از دوست ارجمند، نویسنده و استاد دانشگاه کابل،احمد ضیا دستور.تاریخ این نوشته به سنبلۀ 1372خورشیدی بر می گردد. ما در آن سالها در انجمن نویسندهگان کار می کردیم، چه سالهای دشواری بود.هرکوچه در شهرکابل به گذرگاه مرگ میماند.با این حال انجمن نوسندهگان گاه گاهی در پیوند ... بیشتر بخوانید »
کوتاه سرایی سیاسنگ در «های آذرشین»
پرتونادری پیش از این که در پیوند به کوتاه سرایی صبور سیاسنگ چیزهایی گفته شود، بهتر است تا بر یک اشتباه و دریافت نادرست درنگی داشته باشیم. من، بارها و بارها از زبان شماری از شاعران به اصطلاح پسا طالبانی در گفتوگوهای شان یا هم در نوشتههای شان، این جا و آن جا شنیدهام و خواندهام که گویا صبور سیاسنگ ... بیشتر بخوانید »
دهقان و آن مزرعۀ همیشه سبز
پرتونادری شاید تابستان 1356خورشیدی بود که روزی به «مزرعۀ دهقان»راه یافتم و آن روزی بود که با یکی از دوستانم به سینما میرفتیم، به سینمای آریانا.آن روزها رفتن به سینمای آریانا چه لذتی داشت!هنوز دلم برای شنیدن موسیقی آغاز فلم در این سینما چنان کبوتر واماند در بند پرپر می زند. مزرعۀ دهقان را از یکی از کتاب فروشان دورهگرد ... بیشتر بخوانید »