پرتو نادری دیوان قاسم نخستین بار به کوشش، تحشیه و تعلیق زندهیاد نیلاب رحیمی و مقدمههای استادان واصف باختری و حیدری و جودی به سال 1375 خورشیدی در پشاور پاکستان انتشار یافت. نیلاب رحیمی سالیان درزای در جستوجوی شعرهای قاسم بوده و زمانی هم که همه چیز آماده میشود، به تاراج میرود. زنده یاد حیدری وجودی در مقدمهیی که برشعرهای ... بیشتر بخوانید »
«تجلی عرفان و تصوف در غزلِ شاعران قرن ششم و هفتم هجری»!
نویسنده: عالمپور عالمی، استادِ دانشگاه نویسندهی این اثرِ ارزشمند، دکتر سید تسلیم کاویان است. دکتر کاویان، آموزگارِ دانشکدهی زبان و ادبیات و آمرِ گروهِ پارسی دری در دانشگاه البیرونی میباشد. از این آموزگارِ رسالمند، تا اکنون چندین اثرِ تحقیقی-علمی و پژوهشی چاپ شده است. کتابِ «تجلی عرفان و تصوف در غزلِ شاعرانِ قرن ششم و هفتم هجری»، در ۲۷۸ برگ، ... بیشتر بخوانید »
نعیم فراشری شاعر پارسیگوی آلبانی و محمود فارانی
پرتو نادری نعیم فراشری (۱۸۴۶ – ۱۹۰۰) در شعر «ماه» گفتوگویی دارد با مهتاب. در بیتهای نخستین به توصیف ماه میپردازد و روشایی ماه را سرچشمۀ همیشهگی الهام شاعران میداند. از کجا میآیی ای دخت سمابا چنین تاب و چنین ناز و اداچشم و دیدار و نگاهت دلبر استنورت از هر نور دیگر بهتر استپرتوت الهام جمله شاعرانچهرۀ تو رهبر صاحبدلان تخیلات، ص ۳۸ پس از این ... بیشتر بخوانید »
نظر جاودان یاد رهنورد زریاب در باره پته خزانه
حبیب الله بهجت و گامهای نخستین به سوی نوگرایی
پرتو نادری سید حبیبالله بهجت، یکی از پیشگامان شعر آزاد عروضی یا نیمایی در افغانستان است. او از چهارپاره آغاز کرد و رسید به شعر آزاد عروضی. از بهجت سه شعر به نامهای « پندار آن شب»، « شکست هوس» و «جام هوس» در کتاب «نوی شعرونه / اشعار نو » آمده است. این هم شعر « پندار هوس» که در قالب چهارپاره سروده شده است. دیدم به خواب، دوش رخ نازنین توتابندهتر ز چهرۀ مهتاب شامگاهچنگی زدم ... بیشتر بخوانید »
شکیلا عزیززاده، یاد از هیچ
پرتو نادری روزی از روزهای سال ۲۰۰۴ عیسایی بود که یکی از خبرنگاران هالندی در دفتر بی بی سی در پشاور به دیدار من آمد. بستۀ کوچکی را به من داد. در بسته دو جلد کتاب بود زیر نام «یاد از هیچ» از شکیلا عزیززاده. شاعر را نمیشناختم؛ اما برایم بسیار خوشآیند بود که هموطنی از سرزمین دوری کتابش را برای من فرستاده است. ... بیشتر بخوانید »
مژده به علاقمندان کتاب
انتشارات شاهمامه به مثابهٔ یکی از مراکز برگ آرایی، چاپ و فروش کتابهایی به زبان های کشور در اروپا، که در چاپ بیشتر از ۲۰۰ اثر همکاری نموده است، اینک ۶۰ عنوان کتاب نشر شدهء خویش را برای فروش آماده دارد. علاقمندان میتوانند به پیامخانهٔ انتشارات شاهمامه و یا وتساپ 31641375638 + پیام بنویسند. صحبت تلفونی مطابق وعدهء تعیین شده ... بیشتر بخوانید »
پته خزانه د تاریخ په تلا کښې
د جمعه خان صوفی اثر این کتاب جهت بررسی و تحلیل صاحبنظران گذاشته میشود. داونلود: داونلود: بیشتر بخوانید »
پته خزانه فی المیزان به زبان پشتو
«پته خزانه فی المیزان» تحلیل علمی و نقد زبانشناسانه ییست که توسط مرحوم قلندر مومند شاعر و ادبیات شناس زبان پشتو در پشاور در سالیان خلق پته خزانه به نگارش آمد و در ۱۹۸۸ به شکل کتابی به چاپ رسید. با وجود تلاشهای چندین ساله حاکمیتهای پیشین برای منع، تحریم، سانسور و حتا خریداری و حریق جمعی کلیه نسخه های ... بیشتر بخوانید »
پژواک صداهای گمشده !
پرتونادری «دریچۀ دل»، وقتی از من خواسته شد تا در پیوند به گزینۀ شعری«دریچۀ دل»سرودههای بانو نفیسۀ خوش نصیب، چیزی بنویسم نمیدانم چرا ذهنم یکی و یک بار به آن سالهای سیاه برگشت، به آن سالهایی که دروغ را به نام حقیقت به رنگ سرخ مینوشتند. سالهای که خط سرخ در میان انسانها فاصله می انداخت.ادبیات و شعر نیز چنین ... بیشتر بخوانید »