انتشارات شاهمامه مژده می رساند: کتاب «خاطرات میر محمد صدیق فرهنگ» مؤرخ نامدار کشور از طریق انتشارات شاهمامه در ۵۱۳ صفحه به قطع وزیری آمادهء چاپ شده است.به اهتمام: سید محمد فاروق فرهنگ و سید ضیاء فرهنگچاپ دوم: بهار ۱۴۰۱ خورشیدی، هالندبا روابطی که با شماری از تاریخنگاران و دست اندرکاران قلم داریم، بار ها شنیده شده است که تاریخ ... بیشتر بخوانید »
ستم ها بسیار اند…
نصیرمهرین روزگارغم آلودی است. سحرگاهان سر ازبالین برداشتن ودقایق کم و یا زیاد بعدتر شنیدن و خواندن خبرهای جهان و وطن، بر بار اندوه ها و زخم ها می افزاید. زیرا خبر ازفعال شدن بیشترفابریکه های سلاح سازی است، از گرانی وافزایش روزانۀ مواد مورد ضرورت زنده گی، ازکشتن انسانها و آزار واذیتی که در چهار گوشۀ دنیا پیهم دوره میکند. هنگامی که ... بیشتر بخوانید »
نظر جاودان یاد رهنورد زریاب در باره پته خزانه
نوروز …
پرتونادری پس از تخریب تدیسهای بودا در بامیان، نشریۀ تندرو پاکستانی « ضرب مومن» سالنمایی را به نشر رساند زیرنام «بت شکن کلندر». ضرب مومن پیش از این درکابل نیز چهره نموده بود، چنان که در نخستین روز های رسیدن طالبان به کابل، بر دیوارهای خون آلود و زخمین کابل نوشته بودند:« کامیابی مبارک هو!». ضرب مومن درسال نمای خود تخریب تندیسهای بودا را به خوانندهگان ... بیشتر بخوانید »
حبیب الله بهجت و گامهای نخستین به سوی نوگرایی
پرتو نادری سید حبیبالله بهجت، یکی از پیشگامان شعر آزاد عروضی یا نیمایی در افغانستان است. او از چهارپاره آغاز کرد و رسید به شعر آزاد عروضی. از بهجت سه شعر به نامهای « پندار آن شب»، « شکست هوس» و «جام هوس» در کتاب «نوی شعرونه / اشعار نو » آمده است. این هم شعر « پندار هوس» که در قالب چهارپاره سروده شده است. دیدم به خواب، دوش رخ نازنین توتابندهتر ز چهرۀ مهتاب شامگاهچنگی زدم ... بیشتر بخوانید »
معرفی کتاب « نیم نگاهی به تاریخ شکنجه در افغانستان»
نگرشی از سیده حسین مؤلف: محمد نصیرمهرین (نویسنده ومؤرخ) موضوع: شکنجۀ مخالفان وبیگناهان از زمان امیرعبدالرحمن تا پایان حکومت خلق وپرچم ناشر: انتشارات شاهمامه زمان 1400 هجری شمسی. 158 صفحه با ترجمۀ انگلیسی عنوان ها در آخر کتاب. بدست گرفتن کتاب«نیم نگاهی به تاریخ شکنجه در افغانستان»، خواندن عنوان و بعد نگاه کردن تصویرها برایم سخت تکان دهنده بود. گرچه راجع به شکنجه های دوران حکومت خلقی ها ... بیشتر بخوانید »
مهستی گنجوی بزرگبانوی شعر
پرتو نادری مِهستی آن ماهبانو یا بزرگبانوی شعر، در اواخر سدۀ پنجم و اوایل سدۀ ششم هجری میزیست.زادگاه او شهر گنجه است؛ ولی در روایتهایی او را به نیشابور، بدخشان و خجند نیز نسبت داداند. در پیوند به زندهگی مهستی روایتهایی زیادی وجود دارند؛ اما چنین روایتهایی ما را نه تنها در امر شناخت جزییات زندهگی او کمک نمیکنند؛ بلکه ... بیشتر بخوانید »
عروس کودک، تصویری شاعرانه از سرنوشت تلخ
سیده حسین شعری از کتاب فریاد کوچه شاعر: شریف حکیم در راستای علاقه به زندگی غمبار وسرگذشت دختران میهن شعر عروس کودک را در کتاب فریاد کوچه از شاعر محترم شریف حکیم خواندم که مخصوصا چندیست شعرهایش، دل هموطنان شعر شناس وادیب به دست می آورد. به اجازه ی دوستان ادیب و شعرشناسان، این جا سعی کرده ام تنها همین شعر را ... بیشتر بخوانید »
موسیقی از دیدگاه علم
حاجی محمد رزمی با آنکه دراوضاع کنونی پرازآشوب کشورکه مردم ازگرسنگی جان میدهند، صحبت ازموسیقی نا مناسب مینماید، اما بیجا نخواهد بوداهمیت این نعمت بزرگ الهی را ازدیدگاه علم کم وبیش بدانیم واین صحبت کوتاه صدای اعتراضی باشد برعلیه تنگ نظری آنانیکه به علم عقیده ندارند وموسیقی راحرام میدانند. ازقدیم الایام گفته اند که موسیقی غذای روح است. اما چنانچه علم ... بیشتر بخوانید »
اعلامیۀ شورای دبیران(شنا)
شورای نویسنده گان افغانستان انسان با زبان قد راست میکند و این زبان است که هستی را معنی میبخشد و انسان ابزارساز و خردورز میزاید. نویسنده در متن خود را مینویسد و متن با مؤلف به سوی مخاطب پرتاب میشود. این ضلعِ متن، مؤلف و مخاطب زنجیرۀ معنا را سازمان میبخشد. این معناست که باب خانۀ وجودی زبان را میگشاید، با الفبا و ... بیشتر بخوانید »