خیام ذهنی دارد پر از پرسش. میخواهد بداند؛ خداوند که این همه هستی را، انسان و زیبایی را آفریده، پس چرا دوباره آنها را از میان بر میدارد و به تعبیراو این کوزه گر دهر که این جام لطیف و زیبا را ساخته، پس چرا آن را بر زمین می زند و نابود می کند؟ این جام لطیف استعارهیی است برای ... بیشتر بخوانید »
درستنویسی، سادهتر از غلطنویسی
عالمپور عالمی درستنویسی، سادهتر از غلطنویسی است. شماهاییکه دوست دارید بنویسید؛ پس بنویسید. اما ریاضت کار دارد. سعی کنید، روشمند و با قاعده بنویسید. یادگیری روشهای نگارشی، چندان امرِ دشواری نیست. از نوشتن هیولا نسازید؛ بسیار با اطمینانِ خاطر، قلم بردارید و ایدههاتان را بر روی کاغذ بیاورید. آنگاه، متوجه میشوید که نوشتن، سادهتر از نانوشتن است و درستنوشتن سادهتر ... بیشتر بخوانید »
معرفی کتاب یعقوب یسنا از دیدگاه منتقدان
نویسنده: کتمان گهر معرفی کتاب یعقوب یسنا از دیدگاه منتقدان نویسنده: کتمان گهر کتابِ «یعقوب یسنا از دیدگاه منتقدان»، در ۳۱۴ ورق در سال ۱۴۰۰ توسط انتشارات مقصودی در کابل چاپ شده است. پیش از اینکه به معرفی و بررسی کتابِ «یعقوب یسنا از دیدگاه منتقدان» بپردازم؛ در نخست، این دستآوردِ ارزشمند را بهپژوهشگر جوان و نویسندهی روشنبین ما (عالمپور عالمی) تبریک میگویم و خیلی بهجا خواهد بود که ... بیشتر بخوانید »
خدای طالبان یا خدای عارفان
ج. شبگیرپولادیانهامبورگ. جرمنی ملای زاهد نما و شریعت پناهی که از فرط تعصب و خشک مغزی چون لبلبو چهره گوشت آلودش به سرخی می گرایید؛ بر سر درویشی فرود آمد. درویش ژولیده مو که در نیمه شب به جای نماز تهجد با دوتار خود سرود می خواند.حضرت شریعت پناهی موذیانه گوش فرا داد تا بشنود که درویش چه می خواند:من عاشق دیرینهام من ... بیشتر بخوانید »
همه چیز را با زبان میبینیم و میشناسیم
پرتونادری داریوش آشوری یک تن از دانشمندان ایرانی، زبان را به نور همانند میسازد. او میگوید: « همه چیز را به زبان میشناسیم؛ اما زبان را جز به زبان نمیتوان شناخت. زبان را به تنها چیزی که در جهان همانند میتوان کرد نور است. چرا که ما همه چیز را به نور میبینیم، اما؛ نور را جز به نور نمیتوان ... بیشتر بخوانید »
«نرنجم ز خصمان اگر برتپند»
منیژه نادری، هالند برگردانی فارسی به دری به نظر زبانشناسان و نظریه پردازان عرصهٔ زبان در بارهٔ دیالکت زبان که در فارسی «لهجه» ترجمه شده است، با گویش زبان که آن را در زبان انگلیسی «اکسنت» میگویند، تفاوتهای وجود دارد. «گویش» همان شیوه و روش ارایهٔ یک واژه با درنظرداشت منطقهٔ گویندهٔ زبان است و دیالکت بر علاوهٔ گویش، به ... بیشتر بخوانید »
کوتاهسرایی و جلوههای آن
صبورالله سیاهسنگ کوتاهسرایی تاریخ کهن و جلوههای نوین دارد. در گنجینۀ فرهنگ بسیاری از کشورها، شعرهای فشردهیی که از نگاه اهمیت و زیبایی کوتهی نشان نمیدهند، میتوان یافت. گذشته از اینها، بسیاری از یادگارهای ادبیات شفاهی؛ مانند دوبیتیها، ترانهها(ی کودکان)، برخی ضربالمثلها، چیستانها، لالاییها، شماری از گفتههای منظوم و حتا دشنامها نیز کوتاهاند. دستاوردهای کوتاهسرایی را از یک نگاه میتوان ... بیشتر بخوانید »
شعر پایداری
در رنگین کمان سرودههای واصف باختری از پرتو نادری برای جست و جوی شعر مقاومت در سرودههای استاد واصف باختری نیازی نیست تا شعرهای او را زیاد برگ گردانی کنیم. می شود گفت که او از همان سپیده دم شعر و شاعری با تعهد، آگاهی و پرخاش و اعتراض روشنفکرانه سروده است. واصف تا از مرزهای تجربههای نخستین این سوتر ... بیشتر بخوانید »
زبان مذکر
کتایون آیدا مسألهٔ زبان و پیرنگ تکاملی آن، از بنیادیترین و مهمترین مسایل برای تحلیل و تجزیهی وضعیت زنان سرزمین ما بهشمار میآید که متأسفانه روشنفکران و روشنگران جامعهی ما، بهگونهی ژرف و بنیادین بدان نپرداخته اند. زبان و نحوهی کاربُرد آن در همه جوامع و بهویژه در جوامع دارای فرهنگ و رفتار مردسالار، میتواند از مهمترین و کاراترین ابزار ... بیشتر بخوانید »
«به نام تو این مرگ خجسته است»: فدریکو گارسیا لورکا در شعر شاعران مدرن عرب
۲ سرطان، ۱۳۹۵ نویسنده: یعیر حوری مترجم: مجیب مهرداد لورکا و میراث عربی -اندلسی هدف از نوشتن این مقاله یافتن چگونگی بازتاب تصویر شاعر معروف اسپانیایی، فدریکو گارسیالورکا (۱۸۹۸-۱۹۳۶) در آثار شماری از مهمترین شاعران مدرن عرب است. این نبشته تلاش خواهد کرد تا نشان دهد که چگونه تصاویر شاعرانه و تجارب نوشتاری لورکا بر شعر شاعران عرب در جریان ... بیشتر بخوانید »