شکرالله شیون به شمس تبریزی گفتند که سال نوت مبارک .گفت : ایام در گذرند ، مبارک شمایید . میخواستم گزارشی بدهم از سالی که فردا پار میشود اما «نحس در گذر »تا کنارم رسیده است ، میخواستم بخوابم تا مگر در خواب بگذرد مگر نحس در بسترم نشسته و در حال جان دادن است ، مرگش را با فروغِ ظاهر جشن میگیرم . کتابخانه ام با مجموعه ... بیشتر بخوانید »
در بزرگداشت از بانوی غزل داکتر حمیرا نکهت دستگیرزاد
به مناسبت نخستین سالگرد درگذشت محفلی به همت محمد عمر عدیل و سایر اعضای خانوادهٔ مرحوم بانو نکهت گزارش ویدیویی از انتشارات شاهمامه، هالند بخش نخست: بخش دوم: بخش سوم: بخش چهارم: بخش پنجم: بیشتر بخوانید »
موســیقی هــرات: برگهایی از تیراژه
کابل، ثور ۱۳۵۵/ می 1976Lloyd Clifton Miller برگردان: سیاسنگبه نام خداوند بخشاینده و مهربان دانشمندان و دوستان گرامی! خیلی سپاسگزارم که در گرامیداشت هزارمین سالگرد پیر هرات میان دانشمندان و بزرگان انصاریشناس در بارۀ موسیقی هرات سخن میگویم. گذشتگان تصور میکردند که حرکت ستارهها و هر عمل و عکسالعمل دیگر در عوالم جاودان با آهنگ بستگی دارد. به بیان آنان، موسیقی از سوی میزبانان بهشت- یا ... بیشتر بخوانید »
چند شعر از استاد لطیف ناظمی
باروایت پنجاب هرطرف که می بینی چهره های تکراریمردهای تنبانی ،مرد های دستاریچهره ها همه پر کین،ریش ها همه چرکینموی تا کمر پایین، لایق سماواریوقت،وقت ویرانی،فصل،فصل تفدانیباز حاکم چرسی، باز شیخ نسواریلشکر خدا آمد،شمر کربلا آمدبا روایت پنجاب، با حدیث سرکاریاعتبار او این بس یک تفنگ و یک پتوافتخار او این بس سنگسار و «چنواری» بر ترقی کشور این چنین کمر ... بیشتر بخوانید »
اینهمه درا و درنگ برای چه؟؟
این روزها، از بس شعر و پیام شکوه و شکایت از ستم ستمگران روزگار در جانم واویلا و غوغا برپا میکند و یا همچنان بحث و جدل، تحلیل و تفسیر و شک و وسواس در امر مقاومت سختافزارانه در برابر سپاه خونریز وحشیان قرن را با کراهت و صراحت میشنوم و میخوانم؛ بیدرنگ باز به شیخ نجمالدین کبرا، از پیشوایان ... بیشتر بخوانید »
در سوگ استاد نگارگر
پرتونادری در میمانی که در مرگ چنین دوست دانشمند، حکیم، فلسفهدان، شاعر، نویسنده، اهل عرفان، پژوهشگر وخبرنگار و صاحب دها خوبی دیگر چه بنویسی و چه بگویی!این همه تعارف دوستانه نیست. او شخصیتی داشت چنان رنگینکمانی با امواج رنگین بسیار!با دریغ که این رنگینکمان روشن در آن سوی تپههای رازناک مرگ فرو نشست و آسمان تاریک روزگار ما تاریکتر شد.انسان وارستهیی ... بیشتر بخوانید »
نگاهی به فرارهای تاریخی و فراراشرف غنی
نگاهی به فرارهای تاریخی و فرار اشرف غنی برای بخشهای نخست روی تصویر نخست فشار دهید: ۱۱ دوران مصرف ببرک کارمل (سلطان حسین)، گویی مانند نام پیشین اش به پایان رسیده بود. اینکه چرا نام سلطان حسین که در زمان متعلمی نیز آنرا داشت، از او فرار داده شد، هنوز وضاحت نیافته است. بعد نام ببرک را گرفت و هنگام مبارزات پارلمانی دهۀ ... بیشتر بخوانید »
به آن بودای دانای روزگار ما
به داکتر ولی پرخاش احمدی پرتونادری نخستین بار نام « پرخاش احمدی» را در انجمن نویسندهگان افغانستان از زبان پویا فاریابی، شنیدم. دهۀ شست خورشدی بود.در آن روزگار انجمن رشته دورههای آموزشی را در زمینههای ادبیاتشناسی، نقد شعر و داستان و فنون ادبی و چیزهای دیگری برای نسل جوان راه اندازی میکرد. دانشجویان و دانشآموزان علاقهمند از دانشگاه کابل و لیسههای شهر کابل در این ... بیشتر بخوانید »
برگی از تاریخ بدخشان افغانستان
نصیرمهرین تهیه ونگارش: ضیأ باری بهاری ناشر: نشر پرند. کابلسال : هزار وچهار صد خورشیدی از سده ها به اینطرف، هرگاه سخن ازبدخشان رفته است، گویی تمام بدخشان، لعل ویاقوت ولاجوردی بوده است، نشسته در نگین شعر شاعر. از این رهگذر، مانند کردن های شعری با روی آورد به لعل بدخشان، همراه بوده است با همسری های عقیق یمنی. اگر فردوسی در شعر حماسی اش تیغ رخشان ... بیشتر بخوانید »
ریشه های عقیدتی و پس منظر سیاسی “گروه تکفیری طالبان”
داکتر سید موسی صمیمی از آن زمان (۱۵/۱۶ سپتامبر) به این سو که گروه طالب، به ویژه بخش گروه حقّانی غلجایی تبار در تداوم خصومت تاریخی با گروه ملا غنی برادر درانی تبار، “ارگ نشین” گردیده اند، نوشته های زیادی، نظر به دیدگاه های ایدولوژیک و مواضع سیاسی هر گروه هم از طرف نخبگان افغان و هم از طرف اندیشکده های جهان در مورد گروه ... بیشتر بخوانید »